Mitt første blogginnlegg blir relatert til VM i skreifiske.
UTSTYRSTIPS VM I SKREIFISKE
VM i skreifiske arrangeres i Svolvær 15 og 16 mars. Les mer her.Som ihuga havfisker er dette et arrangement jeg prioriterer å være med på. Selv om fisket kan være variabelt og påmeldingsavgiften er drøy. Men de to siste årene har fisket vært strålende, og mye taler for at det blir slik i år også. Uansett er arrangementet en folkefest vel verdt å få med seg enten som fisker eller tilskuer.
Årets VM vil være det femte jeg deltar på. Gjennom disse årene har jeg gjort meg noen erfaringer i forhold til utstyr og fisketips, i dette første bidraget på bloggen vil jeg fokusere på utstyr. Senere kommer det et innlegg med fisketips.
Kom gjerne med kommentarer og innspill :)
Utror |
* Stang:
Jeg anbefaler ei havfiskestang som tåler pilkevekter opp til 750 gram. 15 - 40 lbs er en passe klassifisering. Merker som Lawson, Daiwa og Shimano er alle bra valg. Selv er jeg svak for Lawson sine stenger. Ei god pilkestang bør ikke være for myk, men bruken av multifilament gjør at stengene de senere årene har blitt mykere i toppdelen. Det finnes gode stenger helt ned mot tusenlappen, men de fleste stengene koster fort et par tusen og drøyt det.
* Snelle:
Når det gjelder snelle så må den være solid og tåle en støyt. Senest i fjor fisket jeg sammen med to stykker som måtte gi seg etter et par timer pga snellekollaps. De hadde for små og svake sneller. Det finnes mange gode sneller på markedet, merker som Penn, Prey, Shimano, Daiwa og Avet er alle anerkjente. Skal du investere i nytt utstyr så vil jeg anbefale å legge mest penger i ei solid snelle. Merk at snella ikke bør være for stor og tung, du skal tross alt pilke i fem timer. Noen sneller har to gir, det kan være en fordel om det blir mye fisk som skal opp. Unngå sneller med meterteller, kjøp heller en meterteller til å ha på stanga.
* Snøre:
Snella bør være fyllt opp med multifilament med dimensjon 0,25 - 0,30 mm. Merker som fireline, power pro og Lawson compact braid er gode valg.
* Pilker:
VM dreier seg om pilking, da er det greit å ha med et utvalg pilker. Vekter fra 400 - 750 gram er passelig. De fleste bruker 500 grams pilker. Blanke pilker fisker som regel best, men det kan være lurt å ha noen med litt mer farger også. Det er ikke uten grunn at Svenskepilken er den store favoritten blant deltagerne, den fisker som regel godt. Andre gode pilker er Karmøypilken, Sølvpilken og Sillen.
En viktig detalj ved pilkene er treblekroken og splittringene. Dessverre så leveres de aller fleste pilker med for dårlige kroker og ringer. Jeg tar av originalkroken og splittringen og erstatter de med Owner kroker av denne typen og splittringer fra Søvik eller Owner.Dette bør du gjøre på forhånd. Noen "pimper" opp pilken med f. eks blekksprutskjørt over kroken, gjerne røde.
Svenskepilken, en klassiker som fungerer. |
* Svivler, hemper og splittringer
Små, men viktige detaljer er svivler, hemper og splittringer. Selv er jeg lite begeistret for svivler med hemper, og foretrekker å bruke svivler og splittringer. Det gir en sikrere kobling.
* Gummimakker:
I konkurransen er det lov å ha to opphengere i tillegg til pilken. De aller fleste bruker gummimakker i str 8/0 og 10/0, merker som Mustad, Columbi og Bull er gode. Unngå billige makker, de har som regel for dårlige kroker. Gode farger er rød, oransje, grønn, hvit og blå. Det kan variere fra dag til dag hvilken farge som er best, forhold som lys og temperatur spiller inn. Varier fargene i starten og følg med på hva de andre på båten fanger på.
* Takkel (fortommer):
Det finnes ferdige takler å få kjøpt, kvaliteten har bedret seg mye de senere årene, men de fleste havfiskere knyter likevel sine egne takler som de har med i poser eller plastmapper. Bruk 0,90 mm sene og sett på svivler i endene. På lina lages det opphengerløkker, avstanden mellom de bør være 1,5 - 2 meter. Et ferdig knytt takkel vil da bli ca 5 mtr. Unngå for kort lengde mellom krokene, får du dobbel eller trippelhogg kan du få problem når fisken skal ombord. Ideelt sett bør neste fisk ligge i overflata når du lander den første. Bruk skikkelige knuter og dra de godt til. Fukt gjerne knuten før du strammer. Gjør klar minst 5 takler på forhånd, det sparer tid og mye ergrelse. Å knyte og montere takler mens andre haler fisk er både stressende og frustrerende.
* Meterteller
Skreien står ofte litt opp i sjøen, for å treffe fisken er en meterteller gull verdt. Det finnes flere typer på markedet, men etter min mening er det kun Ryobi meterteller som fungerer skikkelig. Den er dyrere, men mye bedre enn de mange kopiene som finnes på markedet. Det finnes også andre måter å finne rett dybde, dette vil jeg komme tilbake til i neste innlegg.
* Kniv:
En skarp kniv er godt å ha, husk at all fisk skal bløgges. Slurver du med dette kan du diskvalifiseres. Vil du filetere fisk for å ha med hjem er det mulig å gjøre dette på fiskemottaket.
* Fille:
Ta med et gammelt håndkle. I løpet av dagen blir det vann, blod og fiskesleipe på hender og utstyr. Å kunne tørke dette bort er gull verdt.
* Sele og belte:
Å stå i fem timer og pilke, sveive og løfte på fisk tar på for armer, rygg og skuldre. Et havfiskebelte og en sele vil avlaste mye.
* Klepp
På de fleste båteen er det klepp ombord, men er det mye fisk og mange som skal ha klepp så er det best å med sin egen. De beste kleppene er langklepp med fire kroker, skjønt en enkel krok fungerer også. På mange av båtene kan det fort være 1-2 meter fra ripa og til overflata så kleppen bør ha et langt skaft.
En god klepp er viktig. |
* Diverse som kan være lurt å ha med:
- Plaster, vannfast "kokkeplaster" er suverent.
- Varme klær, lue og hansker. Selv bruker jeg fingerløse ullhansker.
- Mat og drikke, du blir fort svett av å pilke og hale opp fisk.
- Reservestang med snelle. Selv om du har godt utstyr så kan noe gå galt. Det har hendt seg at folk har mistet stanga på havet.
- Splittringtang
- Kamera
- Agn som makrell, sild eller reker. Men er torsken på hugget så er pilk langt mer effektivt.
- Flytedress!
Slik fangst krever godt utstyr. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar