torsdag 7. februar 2013

FISKETIPS VM I SKREIFISKE

 Da kommer oppfølgeren til utstyrstips for de som skal delta på VM i skreifiske. Resultatlistene fra VM viser at noen fiskere gjør det godt hvert år enten der er mye eller lite fisk. I år blir det mye fisk, i følge prognosene eventyrlig mye. Uansett, det er ikke tilfeldig at noen får mer fisk enn andre. Noe skyldes utstyr og mye skyldes erfaring og kunnskap. Her deler jeg ut noen tips som kan hjelpe deg til å øke fangsten.

* Førstemann ned:
 Det er alltid en fordel å komme først ned til fisken med pilken, spesielt hvis det er mange ombord og fisken ikke er helt på hugget. Vær derfor klar når båten stanser og skipper gir signal,  la pilken synke hurtig til bunns. Ofte vil du få hugg umiddelbart.

Er du først ned med pilken blir det ofte svar fra dypet.


* Fisk på riktig dybde:

Skreien kan stå ved bunn, men ofte står den litt opp i sjøen. Hvor langt opp kan variere, følg med på ekkoloddet, spør skipperen om hvor fisken står eller spør de andre på båten hvis de får fisk. Varier fiskedyp, start ved bunnen og fisk deg oppover. En dybdemåler er til god hjelp, enten du har en på snella eller på stanga. Hold deg oppdatert på dybden hele tiden. Fisken kan flytte seg litt, og noen få meter kan gjøre store utslag.

* Fisk like under stimen:
Er du på jakt etter de virkelig store kan det være lurt å fiske litt under stimen.
De store kan ofte stå litt under stimen.


* Prøv forskjellige farger
De dagene fisket er tregt kan det være lurt å variere fargen både på pilk og opphengere. Fisker alle på båten med blank svenskepilk så kan det gi uttelling å skifte til en mer fargerik pilk. En pilk som skiller seg ut og pirrer nysgjerrigheten til fisken.

* Agn:
I de aller fleste tilfeller så er pilking beste metoden under VM. Rent agnfiske er det få eller ingen som bedriver, men noen ganger kan det trigge fisken ekstra hvis du henger litt agnstrimler av sild eller makrell på pilken. Merk at det fort blir brosmer hvis du fisker for nært bunnen med agn. For mye agn vil hemme pilkens bevegelser og krokingsegenskapene, men strimler på ca 10 cm er ok.

* Varier pilketeknikken:
Det er lurt å variere utslaget med stanga, varier nellom lange og korte pilketak. Kjenner du at fisken er der så kan det være lurt å bruke små bevegelser og "lure" fisken på. Av og til kan det hjelpe å dunke pilken litt i bunnen. "Grisepilking" med lange harde rykk kan av og til virke mot sin hensikt, de skremmer fisken, det er dessuten en metode som gir mye feilkroking.

* Ha klar reservestang og takkel:
Det er ikke lov å ha ei ferdigmontert reservestang klar under konkurransefisket, men det er lurt å ha med ei reservestang og snelle samt ferdig knytte takkel. Det kan skje at du mister mye multifilament fra snella, eller at du hekter sammen med naboen. Da kan det være mest effektivt å kappe snøret og montere på et nytt takkel. Å løse opp i floker mellom multifilament og sene med kalde våte hender er en utfordring Houdini verdig.

* Skarpe kroker
Alle kroker bør skjerpes før konkurransedagen, til og med fabrikknye kroker. I løpet av konkurransen bør krokene ses over med jevne mellomrom. Bunnapp og mye kontakt med fisketenner sløver krokene. Et krokbryne er godt egnet til slikt.

* HAILL: 
Så til det viktigste tipset. Haill. Haillet bør være ferskt, helst fra samme morgen. Har du det i orden så er du i følge lokale tunger sikret fiskelykke:). Såkalt "sjølhaill" har en tendens til å gi mye brosme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar